Nominalizările MAE pentru noile poziții de ambasadori arată că politica noastră externă este bine echipată pentru susținerea rolului României de stat membru al comunității euro-atlantice

12 mai, 2015

Comisiile pentru Politică Externă ale Senatului și Camerei Deputaților s-au reunit astăzi pentru audierea persoanelor nominalizate pentru ocuparea pozițiilor de ambasadori ai României în Marea Britanie, Austria, Belarus, Arabia Saudită, în cadrul Reprezentanței Permanente a României la Uniunea Europeană și în cadrul Oficiului ONU de la Geneva. În intervențiile și întrebările adresate în cadrul ședinței, deputatul PSD Andrei Sava a salutat nominalizările pentru respectivele poziții de ambasadori și a evocat rolul diplomației în potențarea profilului economic al României, în special în relație cu statele cu care țara noastră are semnate Parteneriate Strategice, așa cum este Marea Britanie. În același timp, deputatul PSD a salutat preocuparea persoanelor nominalizate pentru posturile de ambasadori în Austria și în cadrul Reprezentanței Permanente a României la Uniunea Europeană pentru urmărirea unui plan pentru fructificarea oportunității țării noastre de a deține președinția Consiliului de Miniștri ai Uniunii Europene în al doilea semestru al anului 2019, subliniind că acest obiectiv strategic al României trebuie asumat de întreaga clasă politică.

”Cele 6 propuneri de ambasadori pentru care ne-am dat acordul astăzi vin să confirme cursul favorabil pe care s-a înscris politica externă românească în ultimii ani de zile. Sunt propuneri mature și solide care ne dau certitudinea că diplomația românească este bine echipată pentru a sprijini profilul României de stat ancorat spațiului euro-atlantic. Toate mandatele asumate de persoanele nominalizate sunt construite pe prioritatea promovării schimburilor economice în relațiile bilaterale, și în principal a exporturilor românești ca pilon al proiectării pragmatice a intereselor țării noastre. În particular, pe relația bilaterală cu Marea Britanie, anul 2014 a fost un an record pentru relaţiile comerciale româno-britanice, atât din punct de vedere al volumului schimburilor comerciale bilaterale, cât mai ales al exporturilor românești (peste 2,15 miliarde euro, creștere de 6,09%) și excedentului comercial (+819 milioane euro, creștere 5,12%), iar acest trend trebuie continuat. Fructificarea potențialului unui parteneriat economic solid este important și în relația cu Arabia Saudită și cu spațiul Golfului în general, iar recenta vizită a premierului Victor Ponta în regiune poate și trebuie să fie un punct de sprijin pentru diplomația românească în această direcție, în special în ceea ce privește oportunitățile oferite de Fondurile Suverane administrate de Riad, King Abdullah’s Initiative for Saudi Agricultural Investment Fund, The Saudi Industrial Development Fund (SIDF) sau Saudi Industrial Property Authority (MODON). În ceea ce privește parteneriatul cu Austria este nevoie de continuarea promovării intereselor comune legate de politica Uniunii Europene în Balcanii de Vest și în regiunea Dunării. Nu în ultimul rând, reprezentarea României pe lângă Uniunea Europeană poate aduce țara noastră mai aproape de nivelul de luare a deciziilor în domenii prioritare cum sunt Politica de Vecinătate și, în particular, Parteneriatul Estic, politica energetică comună sau politica de migrație, pregătind, în același timp, statutul României de stat care va deține președinția Consiliului UE în al doilea semestru al anului 2019, un obiectiv strategic care trebuie asumat de întreaga clasă politică românească. Este nevoie, în acest sens, și de intensificarea comunicării instituționale între Reprezentanța Permanentă a României la Uniunea Europeană și organismele românești cu atribuții în domeniul afacerilor europene și mă bucur că această bună coordonare a pozițiilor instituționale se regăseşte și pe lista de priorități a noului ambasador pe lângă Uniunea Europeană”, a declarat deputatul Andrei Sava.