Autoritățile române trebuie să discute transparent și responsabil despre capacitatea României de a primi și integra imigranți

9 septembrie, 2015

Deputatul PSD Andrei Sava, membru al Comisiei pentru Politică Externă din Camera Deputaților, a participat ieri la ședința comună a Comisiei pentru Afaceri Europene, a Comisiei pentru Politică Externă, a Comisiei speciale comune pentru aderarea României la spaţiul Schengen, a Comisiei pentru Apărare, ordine publică și siguranță națională. Întâlnirea a fost dedicată crizei imigranților și evoluțiilor recente la nivelul statelor membre în legătură cu aceasta. De asemenea, la întâlnire au participat și reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, ai Ministerului Afacerilor Interne, precum și domnul Leonard Orban, consilier prezidențial pentru afaceri europene.

 

”În ultimele luni, fenomenul migrației a luat amploare în Europa, cu consecințe deosebit de tragice în unele situații. Unele state au decis să apeleze la măsuri drastice precum construirea unui gard între Ungaria și Serbia. Numeroase cazuri de trafic de persoane au ieșit la suprafață. Chiar dacă țara noastră nu este o destinaţie evidentă pentru migranţi, există informaţii certe şi de la Europol şi din mass-media şi de la poliţia austriacă sau ungară, că nenumăraţi cetăţeni români sunt implicaţi în traficul de persoane şi profită de situaţia disperată a refugiaţilor. Acest lucru ne dezonorează ca stat care își dorește aderarea la spațiul Schengen și ne impune o conduită vizibil mai transparentă în legătură cu acest subiect. Autoritățile române trebuie să răspundă imediat și articulat la următoarele aspecte: care este capacitatea României de a primi refugiaţi relocaţi din alte state membre, care sunt măsurile pe care le luăm pentru a combate acţiunile concetăţenilor implicaţi în traficul de persoane, cum ne întărim securitatea la graniţe şi, nu în cele din urmă, cum ne poziţionăm în contextul solicitării de a deveni membri ai spaţiului Schengen. Toate aceste răspunsuri ne vor ajuta să configurăm poziţia României la Consiliul JAI din 14 septembrie în ceea ce priveşte propunerea de introducere a cotelor obligatorii de imigranţi. Dacă într-adevăr vorbim de aproape 7000 de imigranți care ar urma să fie relocaţi în România, trebuie să știm foarte clar care sunt costurile investiţiilor pe care trebuie să le facem pentru a-i găzdui. Dacă opțiunea noastră va fi de a nu accepta această cotă impusă, vom avea nevoie de niște contra-argumente foarte solide. Priorităţile noastre trebuie să fie acum să avem o evaluare clară a capacităţilor noastre de primire, a nevoilor de investiţii şi a costurilor pentru a putea veni în faţa celorlalte state UE cu o poziţie coerentă şi pragmatică”, a declarat Andrei Sava.

 

”Totodată, cred însă că la nivel european ar trebui să avem în vedere şi găsirea unor soluţii pe termen mediu şi lung în această problemă: distrugerea reţelelor de trafic de persoane, susţinerea statelor aflate în apropierea zonelor de conflict şi a taberelor de refugiaţi de acolo, investiţii ale UE mai bine direcţionate către ţările în curs de dezvoltare. Nu în ultimul rând, chiar dacă vorbim de anumite eforturi pe care România trebuie să le facă pentru a acţiona solidar cu celelalte state UE cred că avem o datorie istorică şi morală să ne implicăm în sprijinirea acestor oameni în situaţii dramatice şi să ne aducem aminte şi de românii care îşi pierdeau viaţa înainte de 1989 pentru a ajunge în Vest şi de cei care au reuşit să îşi facă un trai mai bun în Europa odată cu liberalizarea vizelor şi aderarea la UE. Trebuie să avem o poziţie echilibrată şi să nu cădem pradă tentaţiilor populiste şi naţionaliste.”,  a  mai adăugat Andrei Sava.