Andrei Sava solicită evaluarea efectelor aplicării impozitului forfetar

5 mai, 2009

Începând cu 1 mai a.c. a intrat în vigoare noua măsură privind plata impozitului forfetar de către societăţile comerciale. Această măsura este reglementată prin Ordonanţa de Urgenţă nr.34/2009 privind rectificarea bugetului pentru anul în curs, adoptată în urma Şedinţei de Guvern din 11 aprilie 2009. Deputatul Andrei Sava solicită o monitorizare a aplicării acestui impozit, printr­o evaluare atentă a tuturor efectelor apărute.

Unul dintre fenomenele observate până acum în judeţul Prahova este creşterea ingrijorătoare a numărului de societăţi comerciale ce au optat pentru încetarea sau suspendarea temporară a activităţii. Conform datelor de la Registrul Comerțului, în luna aprilie au fost depuse peste 5.700 de solicitări de suspendare temporară a activităţii, dizolvare şi radiere a unei firme, o cifră de trei ori mai mare faţă de cea din intervalul 1-27 aprilie 2008.

Măsura impozitului forfetar presupune plata unui impozit minim de către societăţile comerciale, aplicându­se în funcţie de veniturile înregistrate de acestea în anul precedent, în sumă fixă, cuprinsă între 2.200-43.000 de lei/anual. Ea vizează atenuarea şi combaterea evaziunii fiscale, ale cărei efecte negative asupra bugetului de stat sunt şi mai acut resimţite pe timp ce criză financiară. Cu toate acestea, deputatul Andrei Sava atrage atenţia asupra faptului că “pentru un cât mai bun control al situaţiei financiare în această perioadă extrem de dificilă, trebuie avute în vedere toate efectele acestei măsuri, inclusiv acele efecte secundare ce pot apărea, mai puţin benefice pentru mediul de afaceri şi implicit pentru încasările de la bugetul de stat”.

În acest context, printr­o adresă oficială către Ministerul Finanţelor Publice, deputatul Andrei Sava, membru în Comisia economică pentru reformă şi privatizare, a solicitat să i se prezinte o situaţie privind estimarea numărului de firme care vor decide încetarea activității datorită aplicării acestui impozit. “Estimarea este esenţială pentru a vedea exact în ce măsură acest fenomen apărut se poate reflecta negativ asupra colectărilor la bugetul de stat pentru anul acesta. Astfel putem face o evaluare cost­beneficii a aplicării impozitului forfetar cât mai aproape de realitate, pentru a ne asigura că acest regim fiscal consolidează veniturile bugetare”, a mai declarat deputatul.