Rezultatele de până acum și profesionalismul instituțiilor românești în gestionarea problemei migrației sunt argumente pentru aderarea țării noastre la Schengen

5 iunie, 2015

Deputatul PSD Andrei Sava, membru al Comisiei pentru Politică Externă din Camera Deputaților, a participat ieri la ședința comună a Comisiilor pentru Politică Externă, pentru Apărare, ordine publică și siguranță națională și pentru Afaceri Europene, dedicată noii Politici Europene de Vecinătate în domeniul migrației și evoluțiilor recente din UE în domeniul migrației și azilului. În cadrul întâlnirii la care au participat reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe și ai Ministerului Afacerilor Interne, deputatul PSD a salutat profesionalismul structurilor de resort din Ministerul Afacerilor Interne care au avut rezultate foarte bune în combaterea fenomenului migrației ilegale, acesta fiind un argument decisiv pentru acceptarea României în spațiul Schengen. Andrei Sava a subliniat că România este pregătită să participe activ și solidar la noile politici în domeniul migrației și azilului, dar trebuie analizate corect criteriile de relocare a migranților astfel încât ele să corespundă capacităților fiecărui stat membru.

 

„Apreciez preocuparea Ministerului Afacerilor Externe şi a Ministerului Afacerilor Interne pentru dezbaterea împreună cu membrii comisiilor de specialitate din Parlament a noii Politici Europene de Vecinătate în domeniul Migraţiei şi a măsurilor propuse ca răspuns la provocările recente din UE în domeniul migraţiei şi azilului. Implicarea profesionistă și rezultatele pe care le-a dovedit România în domeniul combaterii migrației ilegale, dar și al acordării de azil și protecție imigranților din țări terțe, pot constitui un argument adițional pentru o aderare mai rapidă a țării noastre la Spațiul Schengen. În ceea ce privește propunerea Comisiei, cotele de imigranţi sunt o modalitate post-factum de management al crizei imigranţilor din ţări terţe cu care se confruntă Uniunea Europeană în acest moment şi care a generat un aflux de 185.000 de imigranţi în 2015, un procent cu 50% mai ridicat faţă de 2014. O abordare mai sănătoasă ar fi de a încerca să găsim soluţii pentru oprirea migraţiei prin trecerea ilegală a frontierelor, în primul rând prin întărirea controalelor de securitate în zonele de frontieră externă a UE sau în zonele recunoscute ca fiind cu risc crescut de migraţie. Deşi propunerea UE de distrugere a vaselor traficanţilor de fiinţe umane şi capturarea bunurilor acestora este una ambiţioasă şi ar acţiona direct la cauza problemei, aceasta nu va putea fi pusă în practică în absenţa unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU. Aşadar, se impune o mai mare responsabilitate internaţională în ce priveşte combaterea migraţiei ilegale ca fenomen în sine. Ar fi inuman să considerăm imigranţii ca fiind sursa exclusivă a problemelor recente. În spatele acestor operaţiuni ilegale de trecere a frontierelor stau reţele de traficanţi şi chiar terorişti care profită de pe urma situaţiilor disperate ale imigranţilor care îşi părăsesc ţările de origine în speranţa ieşirii din sărăcie. Mai mult, se recomandă crearea unui program integrat de acţiune concertată a mai multor forţe politice, diplomatice şi de securitate: UE, NATO şi ONU care să abordeze această problemă. ”, a  concluzionat Andrei Sava.