Avem responsabilitatea unuia dintre cele mai importante portofolii din Comisia Europeană: Politicile regionale
17 septembrie, 2014
Am speranţa că în al doisprezecelea ceas opoziţia îşi va recunoaşte înfrângerea, iar interesul României la nivel european nu va avea de suferit. Totodată, doresc să salut eforturile Guvernului, şi îmi doresc ca audierile noilor comisari, atât în parlamentele naţionale, cât şi cel european, să reprezinte simple formalităţi, iar noua Comisie sub conducerea domnului Juncker, să poată să se apuce cât mai curând de lucru.
Cu regret, deşi avem în faţă o reuşită a guvernării PSD, interesele de partid, interesele minore, locale au primat şi de această dată în rândul PDL şi al PNL. În perioada dinainte de numirea doamnei Creţu ca propunere pentru poziţia de comisar european, mulţi “patrioţi” binevoitori au încercat să scadă şansele României de a primi un portofoliu important, prin atacuri succesive la persoană. Din fericire, greutatea domnului Ponta la Bruxelles nu poate fi pusă la îndoială de declaraţii politice răuvoitoare şi nefondate.
Cu toţii recunoaştem meritele domnului Cioloş, un profesionist care a reformat Politica Agricolă Comună, una dintre primele politici comunitare într-o Europă în care 77% din teritoriul său este consacrat agriculturii şi silviculturii. Măsurile luate în sprijinul tinerilor fermieri printr-o gestionare pragmatică a bugetului, astfel încât să fie sprijiniţi financiar fermierii activi, în detrimentul proprietarilor de terenuri, alături de accentul pus pe calitatea hranei, dar şi pe măsurile de reglementare a pieţei produselor agricole, reprezintă pe scurt bilanţul unui mandat încununat de succes. Cu toate acestea, la nivelul Comisiei există o regulă nescrisă, dar care guvernează numirile în funcţii, şi care se referă la faptul că un comisar nu poate ocupa de două ori consecutiv acelaşi portofoliu. În acest context, premierul României a căutat să maximizeze şansele ţării noastre la un portofoliu important. Şi a reuşit. Portofoliul repartizat României prin Corina Creţu vizează politicile regionale la nivelul întregii Uniuni şi presupune gestionarea unui buget de peste 350 miliarde de euro, adică o treime din banii alocaţi UE în perioada 2014-2020. Avem, deci, responsabilitatea unuia dintre cele mai importante portofolii din Comisia Europeană.
Nici Traian Băsescu, nici opoziţia PDL-PNL nu au niciun merit pentru obţinerea acestui portofoliu. Rezultatul bun pentru România este urmare a negocierilor şi discuţiilor directe între Bruxelles şi Guvernul României. Pe de o parte, a existat dorinţa preşedintelui desemnat al Comisiei Europene, Juncker, de a avea un echilibru de gen în reprezentarea Comisiei Europene, iar de cealaltă parte, premierul nostru a negociat obţinerea unui portofoliu cu greutate şi însemnătate în dezvoltarea economiei Europene. La acestea s-a adăugat profesionalismul Corinei Creţu, apreciat în întreg Parlamentul European, pentru că, aşa cum afirma şi Preşedintele Comisiei, atribuirea portofoliilor şi acceptarea candidaturii s-a făcut pe baza competenţelor pe care el însuşi le-a verificat.
Toate acuzele la adresa premierului Ponta şi a doamnei – cu voia dumneavoastră şi a colegilor din Parlamentul European – comisar european, Corina Creţu, se dovedesc astăzi nedrepte. Opoziţia îşi doreşte ca Guvernul Ponta să dea greş, pentru a face materiale de presă. Atât. Dar, încă o dată, guvernarea Ponta nu a dat greş. În schimb, PDL, PNL şi presupusa lor alianţă, au arătat că nu ştiu ce înseamnă coalizarea în jurul interesului naţional, susţinerea poziţiei României la nivel european şi solidaritatea pentru o naţiune puternică dincolo de graniţele sale.
Fără a mai avea pretenţia la o atitudine solidară a opoziţiei în vederea urmăririi interesului naţional, felicit Guvernul condus de domnul Victor Ponta pentru victoria obţinută în politica europeană şi superioritatea sa dovedită faţa în faţă cu şubreda şi lipsita de scrupule opoziţie. În ceea ce priveşte forţa României de la Bruxelles însă, aceasta poate fi exploatată în condiţiile unităţii şi coalizării tuturor europarlamentarilor români în jurul doamnei Creţu şi a măsurilor pe care aceasta le va promova în interes european şi regional.