Scutirea de la plata impozitului pentru profitul reinvestit, o măsură proactivă de care mediul economic românesc avea nevoie
11 iunie, 2014
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2014 aduce modificări Codului fiscal în sensul scutirii la plata impozitului pentru profitul reinvestit în producţia şi/sau achiziţia de echipamente tehnologice – maşini, utilaje şi instalaţii de lucru folosite în scopul obţinerii de venituri impozabile. Măsura va intra în vigoare de la 1 iulie 2014. Aşadar, facilitatea va fi aplicată efectiv începând cu luna viitoare, scutirea de impozit a profitului reinvestit urmând să fie menţinută până la 31 decembrie 2015 inclusiv.
Deşi a fost realizată într-un timp scurt, adoptarea acestei ordonanţe nu este o măsură gândită peste noapte, ci este rezultatul unei colaborări şi al unui dialog deschis, eficient, al primului ministru Victor Ponta cu mediul de afaceri. Astfel, măsura scutirii impozitului pe profitul reinvestit a fost anunţată în luna aprilie, ca urmare a întâlnirii cu membrii Coaliţiei pentru Dezvoltare şi a semnării angajamentului de colaborare Guvern – oamenii de afaceri. Printre principalii susţinători ai acestui proiect, se numără Coaliţia pentru Dezvoltarea României, Consiliul Investitorilor Străini (FIC) sau American Chamber of Commerce în România. După aproape două luni de negocieri şi lucru intens asupra normelor de aplicare, ordonanţa va putea fi pusă în practică.
Iată că, după un al doilea trimestru consecutiv în care România a înregistrat cea mai mare creştere economică anuală din UE, Guvernul dă dovadă de preocupare permanentă pentru întreţinerea acestui trend ascendent al economiei naţionale. Această creştere a fost şi este în continuare un motiv solid pentru care trebuie să ne simţim într-adevăr mândri că suntem români. În acelaşi timp însă trebuie să avem grijă ca acest trend să fie valorificat.
Măsura Guvernului Ponta va încuraja producţia de echipamente precum maşinile, utilajele şi instalaţiile de lucru din subgrupa 2.1 a Catalogului privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe din HG nr. 2.139/2004. Companiile care se prevăd a fi printre primele care să beneficieze de această măsură sunt, conform analiştilor economici, cele care activează în agricultură. Este un lucru mai mult decât îmbucurător, ţinând cont de potenţialul ţării noastre la acest capitol.
Avem în faţă, aşadar, o măsură concepută pentru sustenabilitatea economiei, pentru prosperitatea mediului de afaceri, în mod particular o gură de oxigen pentru firmele care doresc să se dezvolte.