Noua lege a insolvenţei, un demers important pentru dinamica mediului de afaceri
23 aprilie, 2014
Votul de susţinere a legii, pe care l-am acordat în plenul Camerei Deputaţilor, reprezintă un vot pentru sprijinirea mediului de afaceri, punându-i la îndemână atât instrumente mai eficiente în recuperarea creanţelor, cât şi instrumentele de prevenire a insolvenţei, şi un pas în plus pe drumul relansării economice a României şi alinierii ţării noastre la reglementările Uniunii Europene în materie de insolvenţă. Noile reglementări presupun o viziune holistică ce integrează într-un singur corpus legislativ legislaţia specială, incidenţa instituţiilor de credit şi instituţiilor de asigurare/reasigurare, reglementarea insolvenţei grupurilor de societăţi, reglementarea insolvenţei transfrontaliere, precum şi măsurile de prevenire a insolvenţei. Această nouă Lege a insolvenţei pune alături în mod corelat şi actualizat toate reglementările care vizează mecanismele de preinsolvenţă şi de insolvenţă adresate tuturor operatorilor economici.
Deşi s-au opus proiectului de lege încă din etapa dezbaterilor, parlamentarii PDL nu au reuşit să împiedice adoptarea unei legi echilibrate, de interes pentru tot mediul economic şi financiar, care oferă instrumente mai eficiente în recuperarea creanţelor, propune soluţii de prevenire a abuzurilor în procedură şi vine cu măsuri pentru un proces derulat într-un termen rezonabil, însă votul împotrivă acordat de autointitulaţii “democrat-liberali” a arătat, încă o dată, dacă mai era nevoie, că PDL face politică pentru cetăţeni doar la televizor. În Parlament, indiferent de beneficiile pe care le poate avea un proiect, PDL votează în funcţie de iniţiatorul legii şi nu de conţinutul acesteia. De vreme ce e iniţiat de Guvern sau se bucură de sprijinul PSD, PDL-ul adoptă politica anti: antiguvernare, anti-PSD, antidezvoltare, antiromâni. Sunt convins, însă, că lipsa de consistenţă a politicilor “codului portocaliu de minciună” şi refuzul de implicare cu adevărat în repunerea pe roate a economiei ţării nu vor rămâne netaxate de români. Guvernarea PDL a însemnat un dezastru pentru români şi scăderea dramatică a nivelului de trai. Astăzi, politica anti-România a PDL-ului continuă aceeaşi linie, fiind atât de vizibil în detrimentul cetăţenilor încât niciun discurs demagogic atent ticluit nu o mai poate masca.
Spre deosebire de forma anterioară a legii, care încuraja companiile la neplata taxelor, noua lege a insolvenţei, redactată de un consorţiu format din specialişti în domeniu, sub supravegherea Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional, îmbunătăţeşte cadrul normativ prin valorificarea practicii judiciare a legislaţiei de drept comparat şi a propunerilor primite de Ministerul Justiţiei din partea practicienilor domeniului şi a mediului de afaceri. Este o lege care ajută băncile şi alţi creditori să îşi recupereze mai uşor banii, în timp ce companiilor cu probleme li se oferă un cadru mai bun de reorganizare. Este o lege care, dincolo de îngrădiri, propune soluţii.
Având în vedere experienţa anilor trecuţi şi starea încă uşor firavă a mediului de afaceri, Guvernul Ponta a construit un instrument legislativ de armonizare a intereselor debitorului cu cele ale creditorului, care va permite acordarea celei de-a doua şanse debitorilor viabili, fără a permite, însă, lezarea intereselor legitime ale creditorilor. Adoptarea legii reprezintă un succes pentru practicieni în insolvenţă, debitori, creditori, antreprenori, pentru tot mediul economic şi financiar. Tocmai de aceea, sunt convins că efectele pozitive se vor vedea cât de curând în dinamica mediului de afaceri.
Am toată încrederea că astfel de proiecte benefice economiei româneşti vor avea parte în continuare de susţinerea Parlamentului, pentru că acţiunile Cabinetului Ponta şi ale PSD sunt inspirate şi guvernate de angajamentele luate în faţa cetăţenilor. Obiectivul nostru, al PSD, este acela de a crea un cadru legislativ favorabil activităţilor financiare şi economice, un cadru legislativ care să conducă la bunăstarea cetăţenilor, sprijinirea mediului de afaceri şi încurajarea iniţiativei private.