Guvernul Ponta şterge urmele de nedreptate ale guvernării Boc, reîntregind veniturile pensionarilor
15 aprilie, 2014
Ultima perioadă de timp a fost marcată de o serie de evenimente care au făcut ca o măsură extrem de importantă pentru România să fie mult prea puţin consemnată public. Este vorba de reîntregirea veniturilor a 233.707 pensionari.
Din luna aprilie, anul acesta, pe fluturaşul de pensie al persoanelor pensionate începând cu 1 ianuarie 2011 va figura o sumă mai mare în medie cu 63 de lei. Mai mult, cei care beneficiază de aceste măriri vor primi până la sfârşitul lunii martie inclusiv sumele corespunzătoare perioadei 7 noiembrie 2013 -1 ianuarie 2014. Iată că de Paşti coşul de cumpărături va fi mai mare pentru aceştia.
Dincolo de cifre, această măsură este simbolul dreptăţii pe care PSD o face acestor români care au purtat pe umeri repercusiunile guvernării nechibzuite şi inumane a PDL.
Sub conducerea domnului Victor Ponta, Partidul Social Democrat arată că este un partid cinstit cu alegătorii săi. PSD a promis pensionarilor că le va reîntregi pensiile şi se ţine de promisiune. După patru ani de tăieri, e timpul ca pensionarii să primească bani în plus. Astfel, chiar dacă această măsura înseamnă un efort bugetar de 190.000.000 lei, cabinetul condus de Victor Ponta nu a ezitat să suplimenteze bugetul asigurărilor de stat. Este vorba de recalcularea justă a veniturilor pensionarilor care stabileşte un raport corect între pensie şi câştigul salarial care a stat la baza cotizaţiei. Aceasta se face prin aplicarea indicelui de corecţie introdus prin art. 170 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pe care Guvernul Boc a refuzat să îl mai aplice. O altă nedreptate a fost faptul că valoarea punctului de pensie nu a fost majorată cu indicele de inflaţie.
În schimb, Guvernul Ponta nu îşi uită promisiunile şi vine să corecteze nedreptăţile. Această măsură de recalculare este doar una dintr-un demers amplu de a reconstrui echitatea socială şi în mod punctual de a face dreptate pensionarilor. Un moment important al acestui demers a fost 1 ianuarie 2014, când veniturile celor 5,4 milioane de pensionari au crescut de la 762,1 la 790,7 lei, prin creşterea cu 3,76% a valorii punctului de pensie. Evident, nu ne vom opri aici. Conform estimărilor doamnei ministru Rovana Plumb, pentru 2015 preconizăm o creştere a pensiilor cu 4,4%.
Totodată, nu pot să nu amintesc faptul că am reuşit să întregim pensiile a 19.000 de militari şi să repunem în drepturi diplomaţii. Pensiile aviatorilor sunt şi ele următoarele pe agendă. Odată ce îi vom repune şi pe aceştia în drepturi, vom putea spune că am făcut dreptate până la capăt celor pentru care anul 2010 le-a adus prin domnul Boc venituri reduse pe nedrept.
Am făcut acest lucru deoarece, în viziunea PSD, cei care au cotizat o viaţă la sistemul public de pensii, care au lucrat cel puţin jumătate din viaţă într-un regim comunist, în care pâinea şi uleiul erau date cu raţia, trebuie ca acum să îşi poată permite mai mult decât aceste două produse. Pensionarii trebuie ocrotiţi şi nu asupriţi cu politici fiscale de austeritate.
Dincolo de această direcţie, de a avea grijă de cei care sunt deja în pensie, ne preocupăm de asemenea în mod permanent de construirea unui sistem de pensii sustenabil, astfel încât şi angajaţii de azi care contribuie la sistemul de pensii să beneficieze la momentul pensionării de drepturile ce li se cuvin. Banca Mondială vine şi ea în sprijinul acestor proiecte prin expertiza pe care ne-o oferă.
Aşadar, sper că toate acestea sunt dovezi suficiente că lucrurile merg într-o direcţie constructivă şi că acest Guvern este în slujba românilor, este un Guvern care nu doar promite, ci şi duce lucrurile la bun sfârşit.