Deputatul USL Andrei SAVA: „Am tot sprijinul Guvernului USL condus de Victor Ponta pentru a-mi promova cu succes proiectele in Parlament”

27 septembrie, 2012

Domnule deputat Andrei Sava, în mai puţin de trei luni au loc noi alegeri parlamentare. Cum va aborda USL acest scrutin electoral?

În primul rând ar trebui spus că noi cei de la USL ne-am dorit ca acest scrutin să aibă loc mai devreme de decembrie, pentru că am fi îndeplinit aşteptările românilor pentru un guvern USL mai puternic şi capabil să construiască un nou buget cât mai rapid, aşa încât să nu mai fim nevoiţi să operăm pe socotelile aberante făcute de fosta guvernare la începutul acestui an. În acest mod am fi fost siguri că de la la 1 ianuarie 2013 sunt puse în practică mai multe măsuri de redresare a economiei: întregirea salariilor bugetarilor tăiate de fosta guvernare, plata TVA-ului la încasare pentru mediul de afaceri, reducerea TVA-ului pentru alimente, ca să dau numai câteva exemple. Din păcate cei de la PDL nu au dorit să coopereze pentru accelerarea acestor alegeri parlamentare, aşa că am fost nevoiţi să le fixăm pentru data de 9 decembrie. Sunt convins însă că românii în general şi ploieştenii în particular îi vor sancţiona pe cei de la PDL care n-au făcut altceva decât să le taie salariile şi pensiile, distrugându-le orice şansă la un viitor decent în această ţară. Revenind la întrebarea dumneavoastră, vă asigur că atât eu cât şi întreaga echipă USL vom aborda aceste alegeri cu maximă responsabilitate, mai ales după ce am văzut de ce sunt capabili oamenii PDL-ului la referendumul pentru demiterea preşedintelui Băsescu.

Cum credeti ca vor influenta rezultatele referendumului din vara pentru demiterea presedintelui urmatoarele alegeri parlamentare?

 

Chiar dacă pe 29 iulie Traian Băsescu a reuşit să rămână preşedinte prin tot felul de tertipuri procedurale, vă reamintesc că în Prahova peste 290 mii de oameni au votat DA pentru demitere, iar în Ploieşti peste 72 mii de persoane. Aceste scoruri depăşesc cu mult procentele câştigate de candidaţii USL la alegerile locale din iunie anul acesta, ceea ce reprezintă un semnal clar că în doar 2 luni am reuşit să convingem şi mai mulţi oameni că USL este soluţia pentru viitorul Prahovei. În acelaşi timp aceste rezultate ne responsabilizează şi mai mult şi de aceea la alegerile din 9 decembrie vrem să ne ridicăm la înălţimea aşteptărilor oamenilor. Suntem extrem de conştienţi că românii în general şi ploieştenii în particular nu aşteaptă minuni de la o guvernare USL, dar aşteaptă normalitate, linişte, şi punerea economiei  pe roate după trei ani şi jumătate de guvernare dezastruoasă PDL. Românii ştiu foarte bine că bugetul României nu stă pe roze şi că nu putem mări salariile şi pensiile peste noapte. În acelaşi timp, românii doresc o guvernare responsabilă care să repare greşelile făcute de PDL, care să restituie veniturile luate cu forţa de la bugetari şi pensionari, care să nu mai pună piedici medului privat aşa cum a făcut PDL cu aberaţii gen impozitul forfetar. Românii mai vor ca fondurile aflate la dispoziţia Guvernului, atât cât sunt, să fie folosite judicios şi să nu mai fie risipite pe tot felul de fantasmagorii de genul parcurilor şi piscinelor la sate sau a telegondolelor în colţuri uitate ale ţării. Nu în ultimul rând, românii îşi doresc o guvernare care să fie capabilă să atragă fondurile europene oferite gratuit României tocmai pentru a sprijini dezvoltare şi investiţiile în redresarea economică. Din toate aceste motive, USL este varianta potrivită pentru a continua măsurile de reparaţie a politicilor falimentare promovate de PDL.  În ceea ce mă priveşte, voi respecta promisiunea făcută alegătorilor mei din Colegiul 12-Ploieşti Nord şi voi candida pentru un nou mandat de deputat din partea USL. Sunt convins însă că în săptămânile următoare prahovenii vor vedea o întreaga echipă a USL dispusă să se bată pentru drepturile şi interesele lor în Parlamentul României.

Domnule Sava, ploieştenii ştiu foarte bine că  v-aţi opus măsurilor de austeritate promovate de guvernele Boc şi Ungureanu şi se aşteptau de mult timp să părăsiţi PDL. Până la urmă aţi plecat de la partidul de guvernamant la USL  când era în opoziţie. De ce nu aţi făcut-o mai devreme, de ce nu mai târziu?

Într-adevăr, am criticat guvernarea PDL şi când eram membru al acestui partid pentru că m-am luptat ca angajamentele mele în faţa ploieştenilor să fie îndeplinite. În schimb, am primit de la unii ideri ai fostului mereu partid numai frâne permanente şi o atitudine arogantă prin care de fapt acest partid s-a făcut cunoscut în rândul tuturor românilor. În acest context, trecerea mea la USL este o schimbare naturală. Nu trebuie uitat că eu am venit alături de USL când această construcţie se afla în opoziţie şi lupta pentru reîntregirea salariilor şi pensiilor şi pentru pedespirea tuturor nedreptăţilor făcute de PDL la guvernare. Eu am aşteptat foarte mult timp ca PDL să îşi respecte angajamentele făcute, angajamente care ar fi însemnat şi o reprezentare mai bună a cetăţenilor din Ploieşti. Din păcate, pentru cei care au condus PDL politica de dreapta a  însemnat să ia cu forţa banii de la toţi românii pentru ca mai apoi să îi distribuie unei grupări restrânse, formate din propria clientelă politică. Dacă asta înseamnă dreapta, eu nu mă pot regăsi în ea.

Nici domnul Mihai Razvan Ungureanu nu v-a convins?

A mai existat un moment esenţial în luarea deciziei mele, şi anume eşescul lamentabil al guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu. Trebuie să admit că am pornit şi eu cu credinţa şi speranţa că domnul Ungureanu va fi o alegere providenţială. De la vorbe frumoase la fapte însă a fost un drum lung, presărat cu aceleaşi politici dezastruoase care nu au făcut decât să continue agonia adusă de guvernarea Boc, sărăcind şi mai mult românii. Pentru mine cele 78 de zile de guvernare Ungureanu au fost doar o prelungire a guvernării PDL conduse din umbră, prin telefon, de preşedintele Traian Băsescu. Nu aveam cum să mai rămân alături de această guvernare PDL când şi ultima speranţă Ungureanu s-a dovedit a fi doar o marionetă a preşedintelui Băsescu, cînd singurele sale arme erau frazele lungi şi pompoase, când singura sa metodă de a supravieţui politic a fost cedarea la şantajul baronilor locali PDL şi al liderilor UDMR. Din toate aceste considerente am ales să fiu consecvent cu propriul meu crez şi să cred in necesitatea sprijinirii unui nou USL condus de premierul Victor Ponta. Pornesc din nou pe acest drum cu certitudinea că, de această dată, iniţiativele mele vor fi sprijinite şi ploieştenii din Colegiul 12 Ploieşti Nord vor avea de câştigat pentru un nivel de trai mai bun şi pentru drepturi respectate.

Care au fost iniţiativele d-voastră pentru care PDL v-a pus beţe în roate în Parlament?

În 4 ani de zile m-am bătut în Parlament şi pentru reducerea TVA la alimente, şi pentru acordarea de deduceri şi scutiri la impozite pentru întreprinzători, şi pentru modificarea legislaţia muncii, pentru a da numai câteva exemple. Toate aceste iniţiative personale care aveau sprijinul comunităţii pe care o reprezetam în Parlament au fost pur şi simplu rejectate de conducerea PDL  concentrată doar pe prezervarea cu orice preţ a propriei puteri. Acesta a fost de altfel principalul motiv pentru care am considerat că pot reprezenta ma bine ploieştenii din rândul USL decât din rândul unui partid care şi-a trădat electoratul şi a satisfăcut doar interesele propriei clientele politice. Ii asigur pe ploiesteni ca am tot sprijinul actualului Guvern condus de Victor Ponta pentru a promova cu succes initiativele agreate de oamenii din colegiul pe care il reprezint.

Cum vedeţi scena politică după alegerile parlamentare din decembrie?

După alegerile locale din iunie şi referendumul de la sfârşitul lunii iulie, este clar pentru toată lumea că USL este singura opţiune agreată de români pentru a le uşura viitorul după trecutul pedelist de tristă amintire. Sunt convins că pe  9 decembrie vom confirma aceste aşteptări atât la nivel naţional, cât şi la nivel local, unde noul primar Iulian Bădescu are nevoie de sprijinul parlamentarilor USL pentru a-şi îndeplini toate promisiunile făcute ploieştenilor. Este foarte important că funcţionăm ca o echipă extrem de unită şi nu cred că vom avea surprize neplăcute la alegerile din decembrie, cu atât mai mult cu cât PDL şi noii săi aliaţi au rămas până în ultima clipă fidele crezului „decât să ne fie nouă rău, mai bine să le fie românilor”. Prin urmare, după 9 decembrie vom avea la guvernare un cabinet USL, condus de premierul Victor Ponta, care va continua lucrurile bune deja începute. Va continua politica de armonizare a veniturilor salariilor şi a pensiilor în raport cu creşterile de preţuri, va continua elliminarea găurilor negre din economie şi a evaziunii fiscale, va continua politica de simplificare a taxelor şi impozitelor, şi, foarte important, va continua politica de reparaţie a nedreptăţilor produse de fosta guvernare PDL, fie că este vorba de diminuarea indemnizaţiilor pentru mame sau de dezastrul fostei guvernări în materie de absorbţie a fondurilor europene. Sunt angajamente ferme care au început deja să fie implementate dar care vor fi întregite odată cu investitirea cu deplină legitimatate în urma alegerilor parlamentare a unui guvern USL cu majoritate USL. Îi asigur pe ploieştenii din Colegiul 12 Nord că toate acest obiective vor figura şi în agenda mea parlamentară, ca deputat care le reprezintă propriile lor interese.