Andrei Sava (USL): Neimpozitarea personalului clerical este o recompensă mică pentru serviciile pe care le oferă aceștia comunității
24 septembrie, 2012
Deputatul de Ploiești Andrei Sava a depus o inițiativă legislativă care prevede neimpozitarea salariilor clericale pentru cei care își desfășoară activitatea în țară, în cadrul cultelor din România, recunoscute potrivit legii. Propunerea vizează nu doar preoții, ci întreg personalul clerical, de la toate cultele recunoscute în România.
”Statul asigură în medie între 60-80% din veniturile unui preot, restul urmând a fi completat din veniturile parohiei. Însă, pentru preoții din mediul rural sau cei din parohiile foarte sărace, unde oamenii nu își permit să plătească bani la biserică, nu există aceste venituri suplimentare.
Cred că trebuie să ne ferim de ipocrizie şi să admitem că în România, în mod tradiţional, biserica a reprezentat un pilon de sprijin în existenţa oamenilor, iar cei care îşi clamează acum libertatea de conştiinţă sau secularismul ar trebui să facă pentru comunitate măcar ce fac bisericile noastre acum. Importanța preoților și a bisericii în viața comunității, în aceste momente de criză economică mai ales, nu poate fi contestată de nimeni. La momentul de față, numai în cadrul Patriarhiei Române funcționează peste 400 de așezăminte social-filantropice, care se implică în ameliorarea situației socio-economice a enoriașilor, prin oferirea de consilierie, tratament și diagnostic, a copiilor, bătrânilor, familiilor aflate în dificultate, victimelor violenței familiale și agresorilor, victimelor traficului de persoane, persoanelor fără adăpost etc.”, a declarat Andrei Sava.
Deputatul PSD respinge acuzațiile că proiectul are un scop electoral: ”Ideea acestui proiect nu e una nouă, doar a primit număr de înregistrare și a fost transmis la comisii acum. În mod normal ea trebuia depusă în lunile mai-iunie dar activitatea parlamentară excepţională din acea perioadă (alegeri locale, supendare preşedinte) nu a permis-o. Eu cred că propunerea vine la momentul potrivit şi sunt convins că odată ajunsă pe ordinea de zi va fi bine primită de către colegii mei din Parlament, ştiind ce impact ar avea pentru proiectele sociale din comunităţile pe care le reprezintă. Proiectul este rodul consultărilor cu oamenii din colegiul pe care îl reprezint. Ei au văzut-o ca o recunoaştere a meritelor bisericii şi ca o impulsionare pentru o implicare şi mai puternică a acesteia în proiecte de asistenţă socială.
Această propunere legislativă este o recompensă mică pentru serviciile pe care clericii le asigură în comunitate şi o recunoaştere a rolului social al bisericii. De multe ori oamenii săraci primesc mai mult sprijin prin intermediul unor proiecte sociale ale bisericii decât de la serviciile sociale clasice aflate în criză de finanţare.”