Lupta ANAF împotriva evaziunii fiscale trebuie încurajată, nu aruncată în derizoriu, așa cum fac unii politicieni demagogi din PNL

7 mai, 2015

Deputatul PSD Andrei Sava trage un semnal de alarmă privind declarațiile iresponsabile ale unor politicieni marcanți din PNL prin care aceștia încearcă aruncarea în derizoriu a campaniei împotriva evaziunii fiscale, pe care Agenția Națională de Administrare Fiscală, cu sprijinul guvernului condus de Victor Ponta, a intensificat-o în ultimele luni de zile. Deputatul PSD avertizează că aceste declarații populiste riscă să genereze un sentiment de neîncredere într-o instituție a statului esențială pentru continuarea drumului corect economic pe care s-a înscris România în ultimii 3 ani de zile.

”Este regretabil că după mesajul dat de electorat la alegerile prezidențiale de anul trecut, nu toți politicienii au înțeles nevoia de responsabilitate în actul politic. Lupta împotriva evaziunii fiscale este un obiect de siguranță națională în condițiile în care țara noastră înregistrează un nivel al evaziunii fiscale extrem de îngrijorător de 16% din Produsul Intern Brut, conform rapoartelor Consiliului Fiscal. În acest context, intensificarea acestei lupte de către ANAF, cu sprijinul guvernului Ponta, trebuie salutată și încurajată, și nu criticată doar de dragul obținerii unor efemere puncte electorale. PNL duce în ultima perioadă de timp o campanie orchestrată de denigrare a unei instituții esențiale a statului român, încurajând din umbră încălcarea legilor fiscale și punând în pericol progresele economice care au fost confirmate inclusiv în evaluările Comisiei Europene. Zilele trecute, în analiza sa privind economia României, Comisia a reiterat optimismul privin o creștere robustă și în următorii ani de zile, pentru anul acesta fiind previzionată o creștere de 2,8%, în timp ce pentru întreaga Uniune Europeană creșterea este estimată la 1,8%.

România va putea înregistra rate și mai mari de creștere economică dacă lupta împotriva evaziunii fiscale este continuată, și nu oprită, așa cum și-ar dori unii politicieni iresponsabili din PNL, cu atât mai mult cu cât ea a început să dea rezultate. Numai în primul trimestru al acestui an a fost recuperat 1 miliard de euro din marea evaziune, iar efectele împotriva micii evaziuni au început de asemenea să se facă simțite. Iată de ce poziția premierului Ponta, conform căreia lupta împotriva evaziunii fiscale este cel puțin la fel de importantă ca cea împotriva corupției, prin resursele suplimentare care pot fi generate la bugetul de stat pentru finanțarea școlilor, spitalelor sau a siguranței publice, este extrem de validă”, a declarat deputatul PSD Andrei Sava.