Andrei SAVA: Victor Ponta a dovedit că este pragmatic şi responsabil punând pe primul loc interesul României în Uniunea Europeană

4 aprilie, 2013

Deputatul Andrei Sava, membru al Comisiei pentru Politică Externă din Camera Deputaţilor, consideră că decizia premierului Victor Ponta de a nominaliza neîntârziat persoanele pentru şefia Parchetelor ajută România în relaţia cu instituţiile europene şi oferă premisele pentru o aderare mai rapidă la spaţiul Schengen.

În acest context, deputatul PSD solicită partenerilor din USL maximă înţelegere pentru gestul de responsabilitate al premierului Victor Ponta, având în vedere şansa deblocării situaţiei din sistemul judiciar românesc.

„Sunt siderat de unele reacţii disproporţionate ale unor reprezentanţi ai PNL, PC sau din societatea civilă cu privire la decizia premierului Victor Ponta de a nominaliza persoanele care vor asigura conducerea Parchetelor. Cei care instrumentalizează campanii de linşaj mediatic pe această temă pierd din vedere că toate angajamentele de ordin economic luate de USL  în faţa românilor depind strict de o bună relaţie cu instituţiile europene şi instituţiile financiare internaţionale. Cei care îl atacă acum orbeşte pe premierul Victor Ponta uită că veştile cele mai importante pentru români au fost ieri anunţul Institutului Naţional de Statistică conform căruia creşterea economică pentru anul 2012 a fost cel puţin dublă decât cea anunţată iniţial (0,7% faţă de 0,3%) şi anunţul prestigioasei agenţii Bloomberg conform căruia cererea României pentru îmbunătăţirea ratingului suveran are susţinerea investitorilor şi analiştilor de la Londra la Los Angeles, motivată de progresele fiscale şi acordul ţării cu FMI. Aceste veşti bune, coroborate cu anunţurile iminente privind investiţii străine de amploare în România, dau măsura performanţei guvernului condus de Victor Ponta, şi nu abordările populiste legate de numele unor persoane propuse pentru conducerea sistemului judiciar românesc”, afirmă deputatul PSD.

Andrei Sava subliniază şi importanţa deciziei numirii procurorilor şefi pentru îmbunătăţirea percepţiei asupra sistemului judiciar românesc în perspectiva viitoarelor evaluări privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi privind parcursul pentru aderarea la spaţiul Schengen.

„Victor Ponta a dovedit că este pragmatic şi responsabil punând pe primul loc interesul României în Uniunea Europeană. Numirea procurorilor este o decizie pentru normalizarea imaginii României în Europa, o decizie care va ajuta în cele din urmă fiecare român. Un stat membru ca România nu poate reveni la rate de creştere economică de 4-5% pe an decât prin parteneriat cu Uniunea Europeană şi cu instituţiile financiare internaţionale. Aderarea mai rapidă la Schengen, care ar ajuta foarte mult şi mediul economic românesc, depinde de urgentarea deblocării situaţiei din justiţia românească, iar decizia premierului Ponta urmăreşte tocmai atingerea acestui obiectiv. În plus faţă de cunoscutul MCV, să nu uităm că de luna trecută comisarul Viviane Reding a anunţat un nou instrument de evaluare a sistemelor judiciare din Uniunea Europeană, aşa numitul Tablou de Bord comparativ, care va fi un indicator relevant pentru toţi investitorii privind atractivitatea unui stat membru UE. Iată de ce partenerii din USL trebuie să dea dovadă de solidaritate privind deciziile premierului Victor Ponta, iar preşedintele Băsescu trebuie să dea dovadă de onorabilitate în momentul când va avea pe masă propunerile premierului. Orice întârziere în deblocarea situaţiei din justiţie îi va costa pe români”, a conchis deputatul PSD.