Andrei-Valentin SAVA (deputat PSD): Partidele din Parlamentul României trebuie să trimită o delegaţie în Republica Moldova pentru a contribui la depăşirea crizei politice de la Chişinău

19 februarie, 2013

Deputatul PSD Andrei-Valentin SAVA, membru în Comisia pentru Politică Externă a Camerei Deputaţilor, a susţinut astăzi, în plenul Camerei, o declaraţie politică prin care solicită sprijinul partidelor din Parlamentul României pentru formarea şi trimiterea de urgenţă a unei delegaţii parlamentare în Republica Moldova, delegaţie care să faciliteze dialogul între Executivul şi Legislativul de la Chişinău pentru depăşirea actualei crize politice.

În tumultul evenimentelor politice de la București și al provocărilor extremiste de la Budapesta, riscăm să trecem cu vederea ce se întâmplă în Republica Moldova, o țară de care ne leagă istoria și cultura, o țară față de care ne-am angajat să o susținem pe traseul de integrare europeană. Ultimele evoluții de la Chișinău sunt îngrijorătoare și trebuie să primească o atenție sporită din partea tuturor instituțiilor politice relevante de la București. Mai mult ca oricând, partidele reprezentate în Parlamentul României trebuie să le ia în atenție și să se implice în menținerea Republicii Moldova pe traseul său pro-european”, a declarat deputatul PSD.

Nu avem datele, și nici calificarea, să intrăm acum într-o dezbatere internă de la Chișinău. Avem însă obligația să discutăm cu partidele-surori din Republica Moldova, partidele cu care avem legături de apartenenţă la familii politice europene,  și să ne asigurăm că, orice decid, drumul european și stabilitatea pe termen lung a unei guvernări reformiste nu sunt amenințate. Trebuie de asemenea să facem tot ce e posibil pentru a ne asigura că alegerile făcute zilele acestea le aparțin în totalitate, că nu sunt inspirate sau impuse din afară, și că nu sunt contrare intereselor fundamentale ale confraților noștri din Republica Moldova. Iată de ce cred că fiecare dintre cele mai mari 3 partide parlamentare de la București, adică PSD, PNL şi PDL  ar trebui să se angajeze într-un dialog cu partidele corespondente de la Chișinău. Ştim că PLDM este asociat Partidului Popular European (PPE), că PDM este asociat Socialiştilor şi Democraţilor Europeni (S&D), iar Partidul Liberal Alianţei Liberalilor şi Democraţilor din Europa (ALDE). Cred că se impune formarea și trimiterea de urgență a unor delegații parlamentare care, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, să acționeze ca facilitatori ai dialogului și identificării de soluții comune de către executivul și legislativul Republicii Moldova”, a mai adăugat deputatul Andrei-Valentin SAVA.

Republica Moldova s-a angajat pe un traseu european ferm, însă nu ferit de riscuri și nu încă ireversibil. Semnarea Acordului de Asociere cu UE, obținerea unui grad crescut de securitate economică, energetică, integrarea cât mai aprofundată în mecanismele de cooperare ale Uniunii Europene, sunt toate procese pentru care existența și buna funcționare a majorității pro-europene de la Chișinău sunt esențiale. Partidele din Parlamentul de la București pot şi trebuie să contribuie la acest proces”, a conchis deputatul PSD.