Andrei-Valentin SAVA (PSD): Mihai Răzvan Ungureanu are o atitudine duplicitară în fața intereselor maghiare din România

7 februarie, 2013

Deputatul PSD Andrei –Valentin SAVA, membru al Comisiei pentru Politică Externă din Camera Deputaților, a criticat astăzi poziția iresponsabilă a fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu, membru al grupului parlamentar PDL din Senatul României, în legătură cu reacțiile oficialilor din Guvernul României în polemica inițiată de secretarul de stat maghiar Nemeth Zsolt. Deputatul PSD acuză comportamentul duplicitar al fostului premier în probleme legate de revendicări exagerate ale comunității maghiare din România, comportament manifestat și în scurta perioadă în care a condus Guvernul României, de exemplu în cazul UMF Târgu-Mureș.

”Într-o situație atât de importantă pentru poziționarea demnă a României în cadrul biletaral al relațiilor cu Ungaria, Mihai Răzvan Ungureanu își permite să acuze politicianist reacțiile ferme și corecte  ale premierului Victor Ponta și ale ministrului Titus Corlățean. A-l acuza pe premierul Victor Ponta de naționalism într-o speță atât de gravă pentru interesele României este incalificabil și denotă o atitudine duplicitară din partea fostului premier Ungureanu. Se pare că domnul Ungureanu este dispus să sacrifice interesele României în relația cu Ungaria, așa cum a făcut-o și în mandatul de premier în cazul Universității Maghiare de la Târgu-Mureș. Este deplorabil că fostul premier nu a învățat lecția dată de români în acel caz și persistă în aceeași eroare”, a declarat deputatul PSD Andrei-Valentin SAVA.

Deputatul PSD deplânge și lipsa de solidaritate a unor politicieni români care se revendică de la valorile Partidului Popular European, familie politică din care fac parte și oficialii FIDESz care au lansat atacuri inadmisibile la ordinea constituțională din România. ”Domnul Ungureanu a făcut anul trecut o cerere de aderare la PPE din partea minusculului său partid, iar din PPE face parte și FIDESz.  În lumina acestei apropieri de lideri ca Nemeth Zsolt, domnul Ungureanu are datoria să ceară explicații partenerilor săi de la FIDESz, dacă își dorește cu adevărat să reprezinte interesele României. În plus, Ungureanu ar trebui să ceară socoteală liderilor PPE pentru gravele declarații ale unor membri FIDESz, nu să critice reacțiile ferme ale Guvernului României”, a adăugat deputatul PSD Andrei-Valentin SAVA.