Andrei-Valentin SAVA (PSD): Declarațiile lui Nemeth Zsolt reprezintă o ingerință inacceptabilă în dezbaterea privind regionalizarea României

6 februarie, 2013

Deputatul PSD Andrei-Valentin SAVA, membru al Comisiei pentru Politică Externă din Camera Deputaților, a salutat astăzi reacția promptă și corectă a premierului Victor Ponta, a ministrului de externe Titus Corlățean și a secretarului de stat în MAE, Bogdan Aurescu, de condamnare a declarațiilor secetarului de stat din Ministerul Afacerilor Externe al Ungariei, Nemeth Zsolt. Deputatul Andrei-Valentin SAVA a adăugat că va propune convocarea unei ședințe extraordinare a Comisiilor reunite de Politică Externă din Camera Deputaților și Senat pentru adoptarea unei rezoluții care să exprime poziția oficială a Parlamentului României.

”Declarațiile lui Nemeth Zsolt privind necesitatea arborării în Ungaria a steagului așa-numitului Ținut Secuiesc sunt inacceptabile și reprezintă o ingerință surprinzătoare în dezbaterea publică privind regionalizarea României. Practic, prin astfel de declarații, unele autorități de la Budapesta doresc să se implice în dialogul public din România, inflamând discuțiile legate de modul în care va arăta harta regiunilor la sfârșitul acestui an,” a arătat deputatul.

„Salut reacția promptă și corectă a responsabililor din Guvernul României, reacție care demonstrează că România are astăzi o voce puternică în Europa și nu permite derapaje de la litera tratatelor bilaterale. Fac un apel la colegii din UDMR să denunțe la rândul lor astfel de declarații cu iz iredentist, astfel încât UDMR să poată reprezenta contraponderea moderată la unele reacții extremiste care contaminează de la Budapesta și PCM sau alte structuri politice ale comunității maghiare din România. Voi propune ca în scurt timp să reunim cele două Comisii pentru Politică Externă din Parlamentul României pentru a articula un punct de vedere oficial ferm în acest dosar sensibil pentru relațiile biletarale dintre două state membre ale aceleiași familii europene”, a declarat deputatul PSD Andrei-Valentin SAVA.