Deputatul Andrei Sava, în echipa USL trimisă în Arena Națională pentru reprezentarea Ploieștiului în Parlamentul României ”USL merită să guverneze și din decembrie încolo pentru stabilitatea și creșterea economică a României”

15 octombrie, 2012

Miercuri, 17 octombrie a.c., Uniunea Social Liberală formată în jurul PSD și PNL își lansează candidații pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie. Venită la guvernare acum șase luni pe un uriaș val de așteptare populară, Uniunea Social Liberală a dorit ca și acest eveniment de lansare a candidaților să fie un moment de sărbătoare pentru simpatizanții săi și o dovadă a încrederii de care se bucură în rândul românilor în perspectiva bătăliei finale din decembrie cu cei de la PDL. Iată de ce ca loc de desfășurare a evenimentului a fost ales noul stadion național sau Arena Națională, așa cum a devenit cunoscut în rândul iubitorilor echipelor de fotbal și în principal a echipei naționale de fotbal. Una dintre cele mai puternice filiale USL din țară, filiala USL Prahova, va trata cum se cuvine acest eveniment, aruncând în Arena Națională candidați experimentați și care au dovedit deja că sunt capabili să își facă datoria în Parlament. Unul dintre aceștia, actualul deputat USL Andrei Sava, care s-a alăturat Uniunii chiar la recomandarea premierului Victor Ponta, ne-a răspuns cu amabilitate întrebărilor noastre legate de perspectiva alegerilor parlamentare din decembrie.

Rep: Domnule deputat Andrei Sava, USL v-a reconfirmat săptămâna trecută drept candidat pentru Parlamentul României pe Colegiul 12 Ploiești Centru-Nord, după ce toți membrii conducerii au votat pentru dumneavoastră, cu excepția unuia care s-a abținut. Ce așteptări aveți de la evenimentul de miercuri de pe Arena Națională?

Deputat USL Andrei Sava: ”Am primit cu mare bucurie votul de susținere din partea colegilor mei din USL și voi face tot  posibilul pentru a-l onora. Sunt mândru să fac parte dintr-o echipă atât de puternică ca cea a USL Prahova și cred că această unitate a echipei va face diferența și pe 9 decembrie. Legat de evenimentul de pe Arena Națională, cred că vom avea oportunitatea să le arătăm românilor de ce din prisma resurselor umane și a programelor propuse USL este îndreptățit să guverneze și după decembrie 2012. Am reușit deja în aceste șase luni, în condiții foarte grele, să reparăm multe din nedreptățile guvernărilor Boc și Ungureanu. Este însă nevoie ca această direcție corectă să continue și din decembrie încolo, să nu ne mai întoarcem la haosul guvernărilor Boc și Ungureanu. Și în cadrul evenimentului de miercuri de pe Arena Națională trebuie să le reamintim românilor că stabilitatea și liniștea câștigate prin venirea la guvernare a USL pot fi oricând amenințate dacă prin votul lor nu îi sancționează pe cei care au făcut rău țării. Aceasta este miza acestor alegeri și de aceea echipa USL trebuie să fie cât mai unită posibil.”

Rep: Concret, ce a reușit USL să facă în aceste șase luni? Putea să facă mai mult?

Deputat USL Andrei Sava: ”Guvernul USL condus de premierul Victor Ponta a făcut în șase luni ce nu au făcut guvernările Boc și Ungureanu în trei ani și jumătate: a readus încrederea pe chipurile oamenilor. Această încredere a rezultat ca urmare a promisiunilor deja respectate de guvernul USL, așa cum sunt reîntregirea salariilor și restituirea către pensionari a CASS-ului reținut ilegal, dar și ca urmare a unei abordări mult mai prietenoase față de nevoile reale ale românilor. Guvernul USL condus de Victor Ponta, deși confruntat în permanență cu probleme generate de vechile guvernări, a reușit să mențină stabilitatea țării, să respecte angajamentele internaționale ale României și în același timp să asigure venituri mai mari la buget, dar și în buzunarele românilor. Nu este ușor să realizezi aceste lucruri pe fondul unei crize foarte severe în întreaga Europă sau pe fondul piedicilor permanente pe care încearcă să ți le pună oamenii din jurul președintelui României. ”

”O guvernare a apropierii de oameni, nu a aroganței”

”Guvernarea USL este una a apropierii de oameni și de nevoile lor și nu una a aroganței, așa cum a fost sub conducerea domnilor Boc și Ungureanu. Revenind la întrebarea dumneavoastră, concret se pot aminti nenumărate lucruri bune făcute de actualul Guvern Ponta pentru diferitele categorii sociale. Am pomenit deja de reîntregirea salariilor bugetarilor, după o creștere cu  8% a salariilor în iunie și creșterea de 7,4% din decembrie anul acesta. Restituirea CASS-ului ilegal reținut pentru pensionari a început deja și se va face eșalonat, dovadă că un guvern responsabil poate găsi oricând soluții pentru repararea nedreptăților, chiar și în condițiile unui buget sărac. Așa a fost și cazul deblocării posturilor din sistemul sanitar, concomitent cu măsura redeschiderii treptate a spitalelor închise de vechea guvernare. 500 de posturi au fost deja deblocate iar spitale ca cele din Buftea și din Urlați au fost deja redeschise. Am reparat și nedreptatea fostului guvern față de categoriile cu venituri din activități independente prin ridicarea plafonului pentru scutirea de TVA la 65 ooo euro pe an, guvernul USL  aratând astfel că nu va folosi această armă pentru a închide gura presei, o categorie afectată de fostele guverne din acest punct de vedere. ”

”Stoparea risipei din fondurile publice”

”O altă categorie importantă de măsuri luate de guvernul Ponta au privit stoparea risipei din fondurile publice. Astfel, au fost reduse cu 30% cheltuielile pentru protocol și deplasări în străinătate, au fost renegociate contractele ”băieților deștepți din energie” cu Hidroelectrica, au fost reduse alocările discreționare, pe criterii politice, a fondurilor către primării și s-a interzis reprezentanților statului de a mai face parte din mai multe consilii de administrație sau adunpri generale ale acționarilor în diverse companii. Guvernul USL a sprijinit și mediul de afaceri pentru că lăsând firmele să respire putem crea condițiile pentru locuri de muncă mai multe și mai bine plătite. Astfel, guvernul Ponta a instituit plata TVA la încasare pentru firmele cu cifră de afaceri mai mică de 500 mii euro (92% din firmele active), ajutând astfel mediul de afaceri să respire, și să nu mai fie obligat să crediteze statul. Alte măsuri ale guvernului Ponta au vizat acordarea de sprijin financiar pentru producătorii de lapte și carne de vită din zonele defavorizate în limita unui plafon de 30 de milioane de euro, deductibilitatea provizioanelor pentru cesiunea de creanțe bancare prin care urmărim restructurarea creditelor neperformante în sectorul bancar sau renunțarea la impozitarea trimestrială a fiecărei tranzacții în câștig, impozitarea profitului urmând a se face anual. ”

”O Românie mai stabilă și mai pregătită pentru creștere economică susținută”

”Toate aceste măsuri luate de guvernul USL condus de premierul Victor Ponta au făcut ca România să fie mai stabilă și mai pregătită pentru creștere economică susținută în următorii ani. Să nu uităm că guvernul Ponta a reușit să crească veniturile colectate la bugetul de stat și să creeze condițiile pentru cele mai mici costuri de finanțare pe care le-a avut România de la izbucnirea crizei economice. Și toate acestea fără tăieri ca în guvernările anterioare, ci chiar cu returnări de salarii și pensii. Prin urmare, da, guvernul Ponta poate face și mai mult bine românilor din decembrie încolo, cu condiția să dispună de o majoritate parlamentară solidă și de un buget construit de USL și nu de oamenii lui Boc, cum din păcate este cazul acum.”

REP: În final, domnule deputat Andrei Sava, spuneți-ne 3 măsuri pe care un guvern USL le-ar lua după alegerile din decembrie și pe care dvs le-ati promova și în Parlament?

Deputat USL Andrei Sava: ”În primul rând susținerea agriculturii printr-un TVA diferențiat pentru produsele agricole. După cum știți, eu am susținut această măsură chiar și împotriva partidului din care făceam parte. Sunt convins că USL o va pune în practică anul viitor. În al doilea rând, creșterea salariului minim pe economie pentru a diminua economia gri și pentru a reduce săracia în categoriile cele mai defavorizate. Nu, în ultimul rând, reducerea cu 50% a CAS-ului la angajator pentru noii angajați proveniți din rândul șomerilor și persoanelor neocupate sub 25 de ani au peste 55 de ani. Ar fi o măsură extraordinară pentru reducerea șomajului, creșterea veniturilor la buget și rdeucerea săcrăciei. Bineînțeles, aceste măsuri vor fi însoțite și de respectarea angajamentelor pentru restituirea tuturor drepturilor tăiate ilegal de guvernările Boc și Ungureanu. Guvernul USL a demonstrate déjà că își respectă promisiunile, așa va face și din decembrie încolo.”