Andrei SAVA, deputat PSD de Prahova: ‚‚Companiile care înființează creșe pentru copiii angajaților ar putea beneficia de facilități fiscale’’

3 octombrie, 2012

Bucureşti, 03.10.2012 – Deputatul PSD de Prahova, Andrei Sava, a depus ieri, 02 octombrie a.c., o iniţiativă legislativă în vederea modificării şi completării Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal. Prin această iniţiativă deputatul propune acordarea de scutiri de la impozitul pe profit pentru acele companii private sau de stat care înființează unități de învățământ preșcolar cu program prelungit pentru copiii angajaților.

Proiectul de lege inițiat de deputatul Andrei Sava vine în întâmpinarea nevoilor tinerelor mame care se întorc în câmpul muncii, dar și ca soluțe viabilă în direcția reformei educaționale. „Dincolo de remunerare, concediu maternal sau ajutoare financiare pentru creșterea copilului, statul trebuie să-și dezvolte politicile în ceea ce privește înființarea, organizarea și funcționarea creșelor, pentru că una dintre problemele cu care se confruntă tinerele familii este aceea privind îngrijirea și educația timpurie a copilului. Din aceste motive, prin adoptarea acestui proiect de lege, cumulat cu adoptarea proiectul legislativ depus săptămâna trecută, prin care am propus oferirea de întâietate  la înscrierea la creșă a copiilor între 0 și 2 ani ale căror mame se întorc în activitate înainte de finalizarea concediului de maternitate, consider că statul român va face pași importanți în vederea remedierii situației actuale privind serviciile publice de îngrijire a copiilor.

De asemenea, deputatul PSD consideră că proiectul său de lege va avea efecte pozitive atât asupra calității educației copilului și a vieții de familie cât și asupra eficientizării costurilor bugetare alocate în această direcție. ‚‚Având în vedere contextul economico-financiar actual, nevoia de a diminua costurile suportate de la bugetul de stat al României pe termen mediu și lung, reinserția în activitatea profesionala a mamelor, recomandările Comisiei Europene în privința respectării drepturilor copilului, strategiile de dezvoltare a educației și ingrijirii copilului adoptate în alte State Membre, dar și posibilitatea implicării sectorului privat în ingrijirea și educația copiilor angajaților, consider mai mult decât oportună adoptarea prezentului proiect legislativ’’ a declarat Andrei Sava.

Conform studiilor efectuate în Uniunea Europeană și în România cu privire la educație, acest sector este esențial pentru dezvoltarea capacității  de comunicare, integrare socială și dezvoltare profesionala a populatiei. Cu toate acestea, numărul gradinițelor finanțate de statul Roman a scăzut de la 12.951 în 1996 la 1.498 în 2010, la fel ca și numărul grădinițelor private.