Andrei SAVA, deputat PSD de Prahova: „Statul trebuie să ofere facilități de înscriere a copiilor la creşă mamelor care își reiau activitatea profesională înainte de finalizarea concediului de maternitate”

12 septembrie, 2012

București, 12.09.2012 – Deputatul PSD de Prahova, Andrei Sava, a depus ieri, 11 septembrie a.c., o iniţiativă legislativă în vederea modificării şi completării Legii nr. 263/2007 privind infiinţarea şi funcţionarea creşelor. Prin această inițiativă deputatul propune oferirea de întâietate la înscrierea la creşă copiilor între 0 şi 2 ani ale căror mame se întorc în activitate înainte de finalizarea concediului de maternitate.

În prezent, una dintre problemele cu care se confruntă tinerele familii este aceea privind îngrijirea şi educarea timpurie a copilului. Numărul părinţilor care trebuie să-şi lase copiii în grija cuiva pentru a putea merge la serviciu este cu mult mai mare decât oferta din creşe. „Realitatea creșelor de stat din România poate fi cel mai bine sintetizată prin personal înjumătăţit, posturi blocate și mii de cereri de înscriere. De aceea, înscrierile la creșe se fac cu aproape nouă luni înainte, pentru ca micuţii să poată fi primiţi în septembrie. De obicei, cei mai mulţi dintre părinţi îşi înscriu copiii la mai multe creşe, în speranţa că vor prinde un loc. De cealaltă parte, la creşele particulare costurile pe lună sunt mult mai mari, iar pentru o familie ai cărei membri aflați în câmpul muncii câștigă salariul minim pe economie creșele private nu reprezintă o alternativă. Prin această iniţiativă legislativă am dorit impulsionarea mamelor de a se întoarce în câmpul muncii, oferind facilități de înscriere a copiilor la creşă. Totodată, proiectul de faţă vine şi ca o măsură cu efect asupra reintegrării timpurii în activitatea profesională a femeilor care au nascut şi doresc să îşi continue dezvoltarea profesională” este de părere deputatul PSD.

Argumentele pe care deputatului PSD le-a adus în vedere fac referire mai ales la cifrele înregistrate în ultimii 20 de ani, potrivit cărora populaţia țării este în scădere și este nevoie de proiecte pentru susținerea și încurajarea natalității. „Scăderea populației, alături de îmbătrânirea acesteia, constituie motive suficiente pentru promovarea mult mai intensă a politicilor de creştere a natalităţii. Modificarea adusă legii nr. 263/2007 privind infiinţarea şi funcţionarea creşelor vizează în același timp și o aliniere a legislaţiei române la normele europene, având în vedere faptul că şi Comisia Europeană încurajează statele membre să dezvolte programe pentru educarea timpurie, între 0 şi 6 ani, considerând-o element cheie pentru dezvoltarea copilului din punct de vedere fizic şi emoţional. În același timp, dincolo de remunerare, concediu maternal sau ajutoare financiare pentru creșterea copilului, statul trebuie să-și dezvolte politicile în ceea ce privește înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea creşelor, pentru că una dintre problemele cu care se confruntă tinerele familii este aceea privind îngrijirea și educația timpurie a copilului” a conchis deputatul Andrei Sava.