Andrei SAVA, deputat PSD de Prahova: „Guvernul Ponta repară dezastrul guvernării PDL în absorbţia fondurilor europene”

11 septembrie, 2012

Deputatul PSD de Prahova, Andrei Sava, a susţinut astăzi, 11 septembrie a.c., în plenul Camerei Deputaţilor, o declaraţie politică referitoare la situaţia actuală a absorbţiei fondurilor europene structurale şi de coeziune, la 5 ani de la demararea programelor operaţionale în exerciţiul financiar 2007-2013 al Uniunii Europene. Acesta a explicat că performanţele guvernului condus de premierul Victor Ponta în ultimele patru luni de  zile oferă suficiente motive pentru a asigura populaţia că, spre deosebire de guvernele sprijinite de PDL timp de 3 ani şi jumătate, guvernul sprijinit de USL va face din atragerea fondurilor europene principalul motor de creştere economică a României pe termen scurt şi mediu.

Chiar dacă timpul este scurt, Andrei Sava are încredere în Cabinetul Ponta că va reuși să pună bazele unui nou sistem de gestionare a absorbției fondurilor europene bazat pe competență și eficiență. „Guvernul USL condus de premierul Ponta nu are la dispoziţie trei ani şi jumătate pentru a pune la punct un sistem de gestionare a fondurilor europene aşa cum există de exemplu în Polonia. Acest Guvern nu poate pierde nici măcar o lună în ceea ce înseamnă eficientizarea acestui sistem astfel încât în perioada 2013-2015 să putem rambursa de la Bruxelles ce nu au reuşit foştii guvernanţi în trei ani şi jumătate. Avem nevoie în acest sistem de funcţionari bine plătiţi care în acelaşi timp să fie traşi la răspundere când greşesc. Avem nevoie de proceduri simplificate. Avem nevoie de un control intern mai ferm asupra modului de cheltuire a banilor. Avem nevoie de mai multă coordonare la nivelul autorităţilor de management şi avem nevoie de pedepsirea vinovaţilor pentru dezastrul de până acum pentru a servi o lecţie pentru prezent şi viitor. Guvernul Ponta este în măsură să repare dezastrul guvernării PDL în absorbţia fondurilor europene, de îndată ce problema cererilor de rambursare blocate şi cea a unui nou buget construit profesionist vor fi rezolvate.’’

Argumentele pe care deputatului PSD le-a adus în vedere fac referire mai ales la cifrele înregistrate de actualul Guvern. ‚‚Provocarea este imensă, dar să ne reamintim că în doar 4 luni acest Guvern condus de premierul Ponta a reuşit să realizeze încasări la bugetul de stat mai mari cu 1,2 miliarde lei din combaterea reţelelor de evaziune fiscală, comparativ cu primul trimestrul al acestui an. Mai mult, cifra reuşită de acest Guvern este cu 11% mai mare faţă de perioada similară a anului trecut, ceea ce reprezintă o măsură justă a eficienţei şi integrităţii unei adminstraţii care chiar vrea să rezolve problemele ţării. Nu în ultimul rând, guvernul Ponta a reuşit să elimine găurile negre din contractele Hidrolelectrica cu „băieţii deştepţi”, făcând economii de peste 1 miliard de euro”, a argumentat deputatul Andrei Sava.

În declaraţia sa, deputatul Andrei Sava s-a arătat uluit de declaraţiile unor lideri ai fostului partid de guvernământ care acuză guvernul Ponta de blocarea plăţilor de la Bruxelles pe programele operaţionale, deşi acest fapt a survenit ca urmare a controalelor Comisiei Europene asupra modului de gestionare a fondurilor comunitare în perioada 2010-2011. „Ştim cu toţii că în urma misiunilor de audit ale Comisiei Europene, cererile de rambursare pe cele 7 programe operaţionale sunt în acest moment blocate, iar riscul pierderii a unui procent între 10 şi 20% din sumele disponibile este unul major. Şi cu toate că aceste sancţiuni se aplică exclusiv asupra modului în care fosta guvernare a implementat programele operaţionale, există voci ca cele ale preşedintelui Băsescu care îl acuză pe premierul Ponta pentru acest blocaj. Să fie bătălia politică atât de toxică încât nu mai vedem evidenţele? Să fie atât de mare teama responsabililor din fosta guvernare pentru acest dezastru încât încearcă prin asemenea minciuni să ridice o perdea de fum pentru a-şi asunde urma? Cum îşi explică oare aceşti iresponsabili din fosta guvernare că în doar 4 luni guvernul Ponta a reuşit să crească rata de asborbţie a fondurilor europene cu 25% faţă de cât au reuşit ei în 3 ani de zile”, a declarat deputatul Andrei Sava.